smiley-laughing-and-pointing

PAMFLET —   Pe lângă rolul său tradițional de amendare a babelor reticente din piață, care refuză cu încăpățânare să poarte mască și vând speculativ pătrunjelul, poliția mai are și un rol preventiv, chiar educativ am putea spune, deși acesta este mai puțin cunoscut de opinia publică.

După cum spunea și marele general Izmană când le coordona doctoratele la Academia de Poliție viitorilor apăratori ai legii, „Prevenția este mama învățăturii”. Asta o spunea, desigur, prin vorbe, căci la Academia de Poliție alfabetul se învață doar până la litera „G”, celelalte litere – fiind mai greu de studiat – se omit din programa de învățământ.

Aici am mai putea reliefa și marile vorbe ale generalului Coldea, profesor la Academia SRI, care spunea: „Paza bună petrece cu primejdia rea”. Aceste vorbe, de un înțeles adânc și o filosofie profundă, își au izvorul de înțelepciune într-o bogată experiență ca paznic de noapte la Brigada Antitero din Arad a SRI-ului, unde păzea avioanele de pe aeroport să nu le fure clanurile interlope arădene, mare amatoare de fier vechi. Este adevărat că nici Coldea nu le-a scris pe hartie, că la Academia SRI-ului alfabetul se învață numai până la litera „H”, de la englezescul „hospital”, adica „spital”. De nebuni.

Prin urmare, rolul social preventiv al al poliției este foarte important, mult mai important ca banala prindere a hoțului, căci mai util este să previi decât să umbli ca prostul să prinzi infractorul, care-i șmecher și-și bate joc de bietul polițist.

Rolul preventiv și nu alt interes ascuns a făcut ca la casa clanului Duduienilor poliția să stea de pază, nu pe post de gardă de onoare – cum bârfesc cei răuvoitori -, căci interlopii sunt ființe sensibile, delicate și atunci când se taie între ei și se omoara lucrurile pot degenera și se poate ajunge la fapte antisociale grave, care pot induce în opinia publică un sentiment de neîncredere în forțele de ordine și isca bănuiala că-s mână în mâna cu respectivele clanuri.

Deci, misiunea asigurării pazei și ordinii la priveghiul de la casa clanului Duduienilor se impunea cu prisosință, căci spiritele în clanurile interlope vecine erau tensionate la maximum și, din cauza nervilor scăpți de sub control, jocurile de barbut de la priveghi puteau decurge necorespunzator, ceea ce putea induce iluzia că se joacă necinstit și de aici se ajungea la neincredere si suspiciune in jocurile de noroc, care se știe că aduc bani frumoși la bugetul statului și tocmai le-a dat guvernul niște scutiri de taxe cu ocazia pandemiei.

Asa că, spre a preveni astfel de tulburări grave ale liniștii și ordinii publice, asumându-și pe deplin rolul său social preventiv, soluția ca sute de polițiști, jandarmi, mascați și agenți de informații să păzească domeniul șefului decedat al clanului Duduienilor s-a impus ca o necesitate de primă stringență, căci abrupta este granița dintre clanurile interlope !… O graniță a falezelor: e destul un pas greșit, facut din neatenție, și te-ai dus pe copcă !

Și apoi, la urma urmei, credeți că era așa ușor să stai de pază, tu polițist, la casa unui interlop mort ? Cedeți că-i ușor să stai scrupulos la datorie și să suporți mirosul micilor pe grătar, al berbecuților la proțap și aromele de tot felul ale băuturilor scumpe în timp ce interlopi suspecți îti umple buzunarele cu bancnote fără număr ? Iar tu trebuie să fii cu ochii pe ei să nu depășească granițele clanului și să cadă în părapstia abruptelor faleze ale comportamentului social deviant…

Oamenii trag ușor concluzii greșite, căci nu înțeleg rolul social preventiv al poliției și te acuză că te-ai dat pe brazdă cu interlopii. Aici e, în primul rând, o problemă de educatie, căci populatia trebuie educată să aibă încredere deplină în forțele de ordine și să le sprijine atunci când fac de pază în clanul de ocară, nu să bârfească copios și să acuze nefondat poliția.

În concluzie, mai avem mult de muncit în ce priveste educația populației, care trebuie învățată să respecte și să sprijine poliția în orice situație, chiar și atunci când face de pază la casele clanurilor interlope de ocară. Poate ca s-ar impune educarea, în primul rând a tineretului, încă de pe băncile școlii, prin introducerea în programa școlară a „Orei de poliție”, așa cum s-a introdus „Ora de religie”, unde polițistul să le predea elevilor normele și cutumele polițienești, să educe tinerele vlăstare ale societății în spiritul respectului desăvârșit al forțelor de ordine, ca să nu mai ajungem în situația grotescă în care populatia râde de poliția care stă de pază la priveghiul unui șef de clan interlop.