smiley-laughing-and-pointing PAMFLET —   Regizorul e în pom și strigă indicații la actorii din ambulanțele ce stau la coada nesfârșită din curtea spitalului de boli covidiene Matei Balmoș.

— Atenție, motor ! urlă regizorul în portavocea sa enormă, cât un corn de fanfară militară.

— Dubla 42, secvența 6 ! strigă asistentul regizorului de pe craca sa situată la un nivel inferior.

Asistentele în combinezoane albe forfotesc de la o salvare la alta, cărând izolete în care actorii nădușesc din greu pe căldura dogoritoare de iulie.

— Stop ! strigă ca din gură de șarpe regizorul. Pacienții ! Sunteți morți ? Vreau să vă aud gemetele, tânguirile ! Urlați de durere, ca și cum v-ați da duhul acum, că de aia vă plătesc, fir-ați ai dracu’ de puturoși ! Nici să vă tânguiți nu sunteți în stare !

Pacienții din salvări și izolete încep să urle de durere de parcă întreaga curte a spitalului de boli covidiene devenise brusc un iad al chinurilor veșnice.

— Atenție, motor ! tună încă o dată regizorul cu vocea sa de leu al junglei cinefile.

— Dubla 42, secvența 7 ! rosti mașinal asistentul.

Ambulanțele se pun încet în mișcare spre poarta de acces în sectorul de urgențe, dar se opresc brusc, căci cea de-a doua salvare din coloană nu pornește.

— Stop ! răcni regizorul. De ce nu pornește ? Ce face idiotul ăla ? Doarme ? Dormiți toți, fir-ați ai dracu’ ! Pâinea spitalului știți s-o mâncați, da’ la muncă nu vă trage cheful !

— E descărcată bateria, șefu ! strigă abătut șoferul ambulanței care nu pornea. Ce să fac ? De două luni o țin în garaj pentru filmările astea…

— Legați ambulanța cu un cablu și remorcați-o, iar aparatul de filmat mutați-l mai în spate, să nu se vadă că-i remorcată… le ordonă regizorul asistenților. Apoi tună din nou:

— Atenție, motor !

— Dubla 42, secvența 8 ! spuse asistentul conștiincios.

O asistentă medicală în combinezon alb și mască cu vizor pe față veni în fugă pe lângă șirul de ambulanțe și începu să filmeze cu telefonul mobil.

— Stop ! Cine-i creatura asta ? Cine dracu’ a bagat-o în scenariu ?

— E de la ambulanța ambientală, șefu’ ! îl lămuri asistentul. A trimis-o Arafat să filmeze pentru presă, să câștige și spitalele un ban și să-i șocheze pe necredincioșii în covid. Iar scenariul i l-a scris Helvig de la Ochiu’ și Timpanu’. Cică vrea să se facă scenarist de film, un vis de-al său mai vechi, după ce iese la pensie de boală de nervi din Serviciu și vrea să-și încerce talentul cu filmul ăsta.

Cele spuse de asistent îl șocara nespus pe regizor, dar mai tare pe craca de sub el, care se frânse instantaneu și regizorul căzu cu un zgomot infernal pe una din ambulațele care așteptau la coadă și fu internat de urgență la terapie intensiva, fiind diagosticat cu o formă severă de covid.

Filmările au fost suspendate până se atinge vârful pandemiei, pentru mai mult dramatism, iar ambulanțele au fost parcate la loc în garajele lor pentru a fi păstrate în bună stare până la reluarea filmarilor.