smiley-laughing-and-pointing

PAMFLET —   Marele spion, agent secret și general de renume mondial, Florian Coldea, pleacă cu misune specială la Moscova. Aici încearcă să-și creeze o agentură pentru cules informații secrete. O vreme, toate lucrurile merg bine, spionajul părea o treabă ușoara pentru specialistul Coldea, până când, într-o dimineață, la ușa lui sună trei tipi cât dulapul de mari, cu ochelari fumurii și fețe rigide.

— Domnule general Florian Coldea, trebuie să stăm de vorbă ! îi spuse unul dintre agenții ruși.

Apoi tipii îl înșfacă, îl aruncă într-o dubă cu geamuri opace si-l duc la sediul lor. Acolo, într-o cameră întunecată, o voce îi spunea din spatele unui birou:

— Domnu’ Coldea, dumneata desfășori activități de spionaj din data de…, ai în subordine rețeaua clandestină compusă din…, iar adresele de e-mail pe care le folosești sunt… După cum vezi, noi știm totul. Suntem însă interesați de agenti valoroși ca d-ta, pe care dorim să-i racolăm. Evident, asigurăm o protecție corespunzătoare, inclusiv membrilor familiei, respectiv schimbarea numelui, domiciliului, operații estetice și un salariu considerabil. Ce spui, vrei să lucrezi pentru noi ?

Coldea nu scotea nicio vorbă.

— Ințeleg, continuă vocea, este o decizie grea pentru un general SRI. Ai o oră la dispoziție să alegi…

După o oră tipul revine:

— Deci, domnule general ?

Coldea tăcea în continuare.

— Se pare că nu m-am făcut înțeles, zise tipul. Băieți !…

Urmează o bătaie soră cu moartea: sânge, dinți rupți, fracturi, degete în tocul ușii…

— Cum rămâne, domnule general ? îl întrebă iarși tipul.

Coldea tăcea mâlc.

Urmează o perioadă de tratament similar, chiar  „îmbunătățit”. Coldea rezista eroic. In final, rușii conchid: „Dom’le, ăsta e dat dracului. Nu scoatem nimic de la el. Totuși, pentru c-a rezistat la torturile care-i fac și pe cei mai tari spioni să cedeze, o să-i facem favorul de a-l parașuta la el în Romania”.

Așa se și întâmplă, iar Coldea fu descoperit mai mult mort decât viu pe un câmp din apropierea Bucureștiului de către tovarășii săi din SRI. Fu transportat la cel mai bun spital al SRI-ului și, după luni de tratament, la externare a fost primit de președintele Băsescu, care il decorează cu ordinul Steaua României și-l avansează general cu patru stele.

Nu după multă vreme este invitat la depunerea jurământului de către o nouă promoție a Academiei SRI, unde rectorul acesteia se ruga slugarnic de Coldea să le țină o cuvântare tinerilor absolvenți, invitându-l să le dea sfaturi cum să reziste și ei la torturile atroce aplicate de ruși.

— Domnule general Coldea, împărtașiți-le, vă rog, și acestor tineri boboci într–ale spionajului din bogata dvs. experiență ! îl rugă încă o dată rectorul, făcându-i temenele până la podea.

Coldea, îmbătrânit prematur din cauza bătăilor primite, îi învăluie pe tinerii absolvenți cu o privire caldă, părintească și zice:

— Băi, băieți, învățați dracului o limbă străină, că vă bat rușii de vă căcați pe voi !