dossier-parrot-logo LA ORDINEA ZILEI  –   De o săptămână America este într-un adevărat război civil, război iscat datorită execuției în plină stradă a unui cetățean de culoare de către poliția americană.

Dar nu această infamă faptă a constituit cauza fundamentală a protestelor de amploare, distrugerilor și violențelor ce s-au generalizat în aproape toate orașele importante ale Statelor Unite, ea a constituit doar pretextul. Cauzele mai profunde ale acestui al doilea război civil american sunt mai profunde, adânc înrădăcinate în societatea americană.

Este vorba despre rasism, excluziune socială, inegalitate de șanse – doar cei bogați având posibilitatea să aspire la „visul american” -, sărăcirea uni număr enorm de cetățeni americani după criza financiară din 2007 – 2012, care a dus practic la pulverizarea clasei mijlocii americane în marea masă a săracimii care trăiește la limita subzistenței.

Mai era nevoie doar de o scânteie, de un pretext pentru a scoate la suprafață aceste aspecte crunte, iar aceasta s-a numit Donald Trump.  Cetățenii de culoare au perceput alegerea lui Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ca pe alegerea unui membru al Ku Klux Klanului, temuta organizație rasistă care linșa cetățenii de culoare.

Criza covidului a oprit motoarele economiei americane și-a trimis în șomaj zeci de milioane de americani, care s-au simțit amenintați, văzându-și pericilitată chiar existența. Mai lipsea o imagine cu mai mulți polițiști cretini linșând un cetațean de culoare…

In anarhia generalizată și violențele inimaginabile care au cuprins America, președintele Trump stă ascuns în buncărul său de la Casa Alba, așa cum Hitler stătea ascuns în buncărul Reichstagului de frica bombardamentelor aliate, și amenință cu câinii săi dresați să sfâșâie pe oricine sare gardul Casei Albe. Apoi își scrie lui însuși mesaje de felicitare pe Twitter, în care se laudă singur pentru „dominația”, „forța copleșitoare” și „multele arestări”…

În acest timp, noi privim stupefiați de pe margine la smiteala „partenerului strategic”, întrebându-ne dacă mai e cineva întreg la minte în țara aia.