RASPAMFLET —   Filmul teribilei întâmplări începe cu un prim-plan al unei căsuțe sărăcăcioase. În căsuță locuiesc doi bătrânei săraci, o babă care avea o gaină și un moș care avea temperatură, de ciudă că găina babei nu făcea niciun ou.

Într-o zi, cu temperatura ridicată, moșul s-a șucărit teribil și-a bătut rău găina babei, că poate o pleca în lume și-o găsi și ea o punguță cu doi bani, c-așa or scăpa și ei de sărăcie.

De sărăcie însă n-au scăpat, că biata găină n-a fost în stare să găsească nicio punguță, așa că moșul s-a dus și s-a înscris în MISA la cârciuma din sat, unde guru cârciumar îi integra în absolut pe membri cu pălincă de prună, iar pe ăi mai avuți cu spirt Mona la juma’ de litru.

Misterul integrării în absolut a fost mișelește curmat brusc, căci a apărut baba cu o falca-n cer și cu una-n pământ, iar în mână cu un făcăleț cât toate zilele, urlând de durere după găina pierdută:

— Ce-ai făcut, nemernicule ? Mi-ai vândut găina, singura mea găină, care mi-a dat-o zestre părinții mei când m-am măritat cu-n bețivan ca tine, și-ai băut banii ! Găină să te faci !

Așa că moșul se făcu mic ca o găină și-i promise că mâine negreșit îi va lua o găină nouă de la Kaufland, una care să facă și ouă, nu numai găinaț.

A doua zi de dimineață, moșul era în față la Kaufland, însoțit de băbuță, care era tare geloasă și nu-l scăpa din priviri nici măcar prin curtea casei, daramite la supermaket. La intrarea în magazin erau postați câțiva reptilieni cu fazere, pe care moșul îi știa bine din predicile gurului cârciumar, care voiau musai să-i ia temperatura.

— Cum să-mi luați temperatura ? E a mea, c-am primit-o zestre când m-am însurat cu babuța mea, și-am venit acu să-i cumpăr altă găină, că ailaltă n-a fost în stare să găsească ncio punguță…

Însă reptilienii cu fazerele lor nici nu voiau să audă de găină, ci țineau morțiș să-i ia temperatura. Atunci moșului i se ridică deodată temperatura și sări la luptă, reușind să dovedească câțiva reptilieni, care bătură speriați în retragere în interiorul magazinului.

Victoria fu însă de scurtă durată, căci parcă de nicăieri răsăriră alți reptilieni, mai dihai ca ăilalți, care n-aveau fazere, numa’ pumni și bocanci. Moșul rezistă cu eroism o vreme, însă-l împresurară până la urmă, fiind superiori numeric, și-i luara temperatura direct cu bocancii pe fața lui lipită de asfalt.

Și cum stătea moșul așa cu capul lipit de asfalt și cu bocancul deasupra, numa’ ce vede găina babei, aparută ca prin farmec, care-și făcuse cuibar pe mașina reptilienilor. Extraordinar ! Nu găsise ea nicio punguță cu doi bani, da’ se dusese la școală și se făcuse polițistă !