doctor (1)

Avertisment:  Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare

SFATUL MEDICULUI IPOHONDRU  —   După ce norme trebuie să te comporți în timpul pandemiei, dacă ești ipohondru ? În primul rând, nu uita niciodată faptul esențial al întregii tale situații, adevărul determinant al întregii tale existențe:

 

zambaret-docotor 1. Ești bolnav de covid

Nu uita niciodată acest lucru. Prietenii neînțelegători, rudele cârcotașe și medicii aroganți vor susține, cu un grad mai mare sau mai mic de naivitate, pe un ton din ce în ce mai iritat sau cu o superioritate dezgustătoare, că nu ești bolnav.

Eroare ! Ești bolnav ! Soția sau soțul tau, lipsiți de intelegere, n-au simțit niciodată durerea acută, galopantă, care-ți chinuie pieptul în dreptul plămânilor și te face să stranuți. Atunci cum să se poată pronunța în legatură cu starea sănătății tale ? Tu îți cunoști corpul și știi cât de bolnav ești. Nu ceda ! Sigur ești bolnav !

zambaret-docotor

2. Nu te mulțumi cu diagnosticul unui singur medic

Mergi la mai mulți medici. Zece medici diferiți înseamnă zece diagnostice diferite și cel puțin douăzeci de medicamente diferite. Asmute-i pe medici unul împotriva altuia, nu ai decât de câștigat; așa își vor da mai multă silință: „Păi, doctorul Cercel spunea că strănutul vine de la plămâni. Cum adică, domnule docotor Rafila, n-am nimic la plămâni ?

zambaret-docotor 3. Dacă medicamentele nu te ajută, nu te sfii s-o spui

Nu accepta medicamentele care nu te fac bine. Comunică-i imediat medicului că doctoria pe care ți-a dat-o nu e bună de nimic și cere alta în loc. Păstrează totuși medicamentul vechi. Își poate găsi o întrebuințare mai târziu…

Nu uita că tu ești cel care apreciază dacă medicamentul ce ți-a fost prescris îți va fi de vreun folos sau nu. În anumite cazuri nici nu trebuie să-l încerci pentru a ști acest lucru. Pastilele care miros urât, sunt prea mari sau au o denumire fistichie nu se iau. Se înțelege de la sine că tu stabilești dozajul, indiferent ce scrie pe flacon.

zambaret-docotor4. Întreabă de efectele secundare ale medicamentului prescris

Insistă să le afli pe toate. Nu numai pe cele obișnuite, ci și pe cele extrem de rare, care au fost constatate doar la două cazuri în Japonia. Cine poate garanta că nu vei fi tu cea de-a treia victimă a efectelor secundare ?

Notează-ți pe o hârtie, înainte de a părăsi cabinetul, toate efectele secundare. Ajuns acasă, reține cu exactitate tot ce simți după ce iei medicamentul. Verifică pe listă. Ce efecte secundare constați ? Bifează-le și ia lista cu tine la următoarea consultație. Dacă ești suficient de atent, poți bifa întreaga listă. Arată-o medicului și solicită alte medicamente ! Cumpărăți un nou dulap; în cel vechi nu mai încape niciun medicament…

zambaret-docotor 5. Fii la curent cu noutățile din medicină

Știința medicală avansează continuu, noi boli sunt descoperite, cercetătorii scot noi medicamente, noi metode terapeutice sunt puse în aplicare. Trebuie să ții pasul cu această evoluție.

Poate că medicamentul cel mai recent este tocmai ce-ți trebuie pentru boala ta covidă. Poate că unul din noile preparate medicinale îți va reda sănătatea. Poate că noua școală de mecanoterapie este salvarea ta.

Ai grijă să nu fii depășit de evenimente. Informații utile găsești în tot internetul și mai la toate televiziuniile. Citește articolele cu atenție și nu te îndoi de seriozitatea lor. Tot ce scrie în ele este adevărat, idiferent de părerea medicului tău ignorant. Printează articolele și arată-i-le. Fă uz de ele și cere-i să-ți prescrie medicamentele miraculoase despre care ai citit.

zambaret-docotor 6. Solicită asistență medicală imediat

De cum obții legătura cu medicul, cere-i să vină la tine imediat. Tu și numai tu știi cât de bolnav ești și cât de urgent trebuie început tratamentul.

De obicei, asistenta care răspunde la telefon îți va fixa consultația peste una până la optusprezece luni, în funcție de valoarea și specialitatea medicului. Nu te mulțumi cu asta. Explică-i pe un ton tăios că e ceva urgent și că trebuie să fii văzut astăzi. Dacă asistenta continuă să susțină ca e imposibil, întreab-o cât timp îi trebuie domnului doctor să-și ia masa și sugerează-i că ar putea mânca mai repede sau mai puțin, încât să-i rămână timp și pentru tine.

Scoate în evidență faptul că ești unul dintre pacienții care vin de mult timp la domnul doctor și că medicii au anumite obligații față de pacienții vechi. Nu te lăsa ! În majoritatea cazurilor, domnul doctor te va primi în aceeași zi. Uneori însă n-o va face, iar asistenta îți va sugera, cu o schimbare bruscă a vocii, să mergi la secția de urgențe a spitalului, fără să-i pese că acolo poți muri de bătrânețe până să se uite cineva la tine.

Dacă, după ce ai fost frustrat de dreptul de a-l vedea pe medicul tău, te simți atât de rău încât trebuie să mergi la urgență, acceptând să-ți petreci bătrânețile pe un coridor supraaglomerat, există totuși anumite posibilități de a evita să stai la coada nesfârșită de bolnavi, dintre care cei mai mulți se află acolo pentru că nu i-a primit medicul lor. Despre aceasta, însa, mai pe larg într-un articol viitor.

Adaptare după Rifhard Fuchs, 

Norme de comportare pentru ipohondri