Windrose-transparentTRISTAN BERNARD

— Nespus de trist să constate că, în Parisul atâtor oameni „importanți” care își puneau pe cartea de vizită titluri ca „fost ministru”, „președinte al societății cutare”, „membru al Institutului Franței”, el nu avea nicio „calitate” impresionantă, a găsit în cele din urmă soluția: a pus pe cartea lui de vizită următorul text: „Tristan Bernard, abonat la gaze”.

— Unui personaj pe cât de sărac cu duhul pe atât de orgolios, care a început conversația cu formularea „noi, oamenii de spirit…”, scriitorul i-a replicat: „Fiți atent, domnule, folosiți un plural cam… singular !”.

— Arestat de naziști în timpul ocupației, Tristan Bernard s-a despărțit de ai lui cu următoarele cuvinte: „Până acum am trăit cu spaima; de acum înainte vom trăi cu speranța”.

MARK TWAIN

— Deviza „cuviosului” burghez american: „Iubește averea aproapelui tău ca pe tine însuți”.

— Deviza colonialistului: „Înhață tot ce poți, păstrează ce ai înhățat”.

— Un sfat către fiecare om: „Trăiește în așa fel încât până și dricarului să-i pară rău când te-o duce la groapă”.

— Reflecție despre o femeie urâcioasă: „Cred că n-aș putea niciodată să mă împac cu ea, afară, poate, de cazul că ne-am afla doar noi doi pe o plută în largul oceanului și nu mi-ar rămâne nicio speranță de a obține alte provizii”.

— În turneu de conferințe prin Europa, Twain e întâlnit la Londra de un gazetar american care îi spune: „Domnule, la noi, la New York, s-a zvonit că ați fi murit; ce să scriu despre asta ?

Twain răspunde: „Scrie că zvonul este exagerat”.

— La Paris, Twain își începea astfel conferința despre… umor:

„Doamnelor și domnilor, Aristofan… a murit; Plaut… a murit; Moliere… a murit; Shakespeare… a murit; și… nici eu nu mă simt prea bine astă seară”.