Windrose-transparent    Alfred Capus

— „În viață totul se aranjează, dar în rău !”

— La moartea unui scriitor, Capus e întrebat: „Din ce a murit ?” La aceasta el răspunde: „Greu de spus, de vreme ce nu se știe nici din ce trăia”.

— Odată Capus e întrebat: „E adevarat că, în tinerețe, vi se întâmpla să vă culcați fără a fi cinat ?”  Capus răspunde: „Perfect adevărat ! Dar ce e ciudat e că asta se întâmpla exact în zilele în care nu mâncasem nici de prânz”.

— Întrebare pusă lui Capus: „Ce făceați înainte de a vă fi însurat ?” Răspuns: „Făceam tot ce voiam”.

♦   Henri Jeanson

— Despre un producător de film pe care nu-l prețuia, Jeanson spunea: „E un producător care nu face nimic ! Nici măcar bună impresie !”

— Despre un autor dramatic: „Prima piesă de teatru jucată la Paris după ocuparea Franței de către naziști a fost opera acestui domn. Și totuși naziștii n-au plecat imediat”.

— „Prima impresie e întotdeauna cea bună; mai ales când e rea”.

♦   Alphonese Allais

— Ținând să-și prezinte prietenul drept un candidat „serios” la deputăție, spiritualul scriitor aducea următorul argument: „E om umblat prin lume; în Canada a deținut, la Observatorul astronomic, importanta funcție de impiegat de mișcare: el dădea plecarea stelelor căzătoare”.

♦   Jules Renard

— „Ce e un critic ? Un cititor care-ți face greutăți”.

— „Nimic mai simplu decât să fii un scriitor original; n-ai altceva de făcut decât să copiezi pe scriitorii care nu mai sunt la modă”.

— „Unui scriitor care-mi trimite ultima lui carte întâi îi expediez o scrisoare elogioasă și apoi îi citesc cartea, încercând să-mi justific scrisoarea”.

— „Când mi se spune că am talent, nu-i nevoie să mi se repete; pricep de prima dată”.

— „Scoțienii sunt niște uituci: au omis să-și pună pantalonii”.

— Două definiții din ale sale „Istorii naturale”. „Fluture: această scrisorică de dragoste caută adresa unei flori”. „Licurici: ce se întâmplă ? E ora zece noaptea și la el e încă lumina”.